Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Παραίτηση αξιοπρέπειας και ήθους μέλους του Δ.Σ. του Ε.Σ Τμήματος Λάρισας

Ηχηρό χαστούκι αποτελεί η σημερινή δημοσιοποίηση (υποβλήθηκε στις 20/9/17) της παραίτησης του μέλους της Περιφερειακής διοίκησης Λάρισας Γιώργου Ραίλη, στην σημερινή συνέντευξη-παρωδία που έδωσε το βαρύ πυροβολικό της Προεδρικής αυλής που ήρθε από την Αθήνα για να μην πει τίποτα σημαντικό και ουσιαστικό εκτός από ψεύδη, ψεύδη, ψεύδη...

Η παρουσία των ανθρώπων από τα κεντρικά της Αθήνας οι οποίοι τεχνηέντως προσπάθησαν να μεταφέρουν το πρόβλημα στους τιμωρημένους αρχηγούς και όχι στην μαζική αντίδραση των Εθελοντών για όσα συμβαίνουν.
Όταν το ήθος και η ευπρέπεια, η τεκμηριωμένη άποψη και η αξιοπρέπεια παντρεύονται το αποτέλεσμα είναι η παρακάτω επιστολή.
Ο Γιώργος Ραίλης έγραψε σχετικά στο προφίλ του στο facebook: Θεώρησα ηθικό μου καθήκον να εκφράσω τις διαφωνίες μου και να υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ του περιφερειακού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Λάρισας. Θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω του φίλους εθελοντές για τους λόγους αυτής της παραίτησής μου, καθώς δεν θα επιτρέψω αυτή να ερμηνευτεί κατά το δοκούν. Λυπάμαι βαθύτατα γιατί όποια και αν είναι η κατάληξη «των εσωτερικών μας υποθέσεων», θεωρώ ότι είμαστε όλοι μας έκθετοι στην τοπική κοινωνία και στους εθελοντές, που αντί να παρακολουθούν με περηφάνια δημοσιεύματα των δράσεων που οι ίδιοι συμμετέχουν, παρακολουθούν την αυτοκαταστροφική μας πορεία. Από την άλλη όμως η σιωπή υποδηλώνει συναίνεση, την οποία δεν παρέχω. Από σεβασμό προς τους χιλιάδες ωφελούμενους των υπηρεσιών που προσφέρει ο Ερυθρός Σταυρός , δεν θα απαντήσω δημόσια σε κανένα σχόλιο ή τοποθέτηση που θα ακολουθήσει.
Διαβάστε την με προσοχή και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.    

Λάρισα 20 Σεπτεμβρίου
Συντάκτης: Γεώργιος Ραΐλης, Μέλος ΔΣ Περιφερειακού Τμήματος Λάρισας
Προς: Διοικητικό Συμβούλιο Περιφερειακού Τμήματος Λάρισας
Κοινοποίηση: Γραφείο Προέδρου Κεντρικού Συμβουλίου, Dr Αυγερινού.
Θέμα: Υποβολή παραίτησης από τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου περιφερειακού τμήματος Λάρισας.Αξιότιμε πρόεδρε,
Σε συνέχεια των τοποθετήσεων μου στα Διοικητικά Συμβούλια, επιτρέψτε μου να σας υποβάλλω και γραπτά την παραίτησή μου, καθώς οι συνεχείς - εκ πεποιθήσεως -αντιθέσεις μου προς κάποιες από τις κατευθύνσεις που ορίζει η κεντρική διοίκηση, δεν θα ήθελα να αποτελέσουν εμπόδιο στο έργο σας.
Παρακαλώ όπως δεχτείτε τις ευχαριστίες μου και την έκφραση βαθειάς εκτίμησης προς το πρόσωπό σας, ήταν τιμή για εμένα να συνεργαστώ μαζί σας αλλά και με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η παραίτησή μου δεν σχετίζεται, ούτε είναι έκφραση δυσφορίας προς εσάς, ούτε προς κάποιο άλλο μέλος του ΔΣ του περιφερειακού τμήματος. Στο διάστημα της συμμετοχής μου ασφαλώς και σε ορισμένα σημεία είχα διαφορετική τοποθέτηση από άλλα μέλη του ΔΣ, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος της παραίτησής μου, προς Θεού δεν αμφισβητείται η εντιμότητα αυτών, δεν είμαι κάτοχος της φιλοσοφικής λίθου αλλά ούτε και μου είναι δυσάρεστη η πολυφωνία. Αντίθετα οφείλω να παραδεχτώ ότι κέρδισα από την οξυδέρκεια την εμπειρία και την εντιμότητα τους, ευχαριστώ όλα τα μέλη του ΔΣ, επιτρέψτε μου για συντομία χώρου όχι με ονομαστική αναφορά.
Κατόπιν αυτής της εισαγωγής και καθώς εύλογα θα δημιουργηθεί το ερώτημα σε κάποιους για τους λόγους της παραίτησής μου , εφόσον αυτή δεν έχει να κάνει με τη μεταξύ μας συνεργασία, επιτρέψτε μου να παραθέσω τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.
1.Έχω την τιμή να υπηρετώ εθελοντικά την κοινωνία της Λάρισας μέσω του Ερυθρού Σταυρού για περισσότερα από 10 έτη. Μία μέρα άκουσα πράγματα που με εξόργισαν, όπως ότι κάποιοι εκμεταλλευόταν το δικό μου αγώνα και οδήγησαν την προσπάθεια μου σε σημείο απαξίωσης, καθώς όπως ενημερώθηκα υπήρχε μέχρι και ο κίνδυνος αφαίρεσης το σήματος του Ερυθρού Σταυρού από τη χώρα μας. Ευτυχώς για όλους τους καλοπροαίρετους, διαφορετικοί άνθρωποι (η τωρινή κεντρική διοίκηση) κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια από την αρχή να ξανακερδηθεί όχι μόνο η αξιοπιστία μας αλλά και να τιμωρηθούν αυτοί που απαξίωσαν την προσφορά μας. Στην προσπάθεια αυτή μου ζητήθηκε, και επιτρέψτε μου να αναφέρω πρώτο πληθυντικό ως μέλη του ΔΣ, μας ζητήθηκε να συμμετάσχουμε. Να ξεκαθαρίσω ότι αυτά συνέβαιναν σε κεντρικό επίπεδο και δεν αφήνω την οποιαδήποτε μομφή/υπόνοια σε παλαιότερα μέλη του τοπικού συμβουλίου. Αποφάσισα να συμμετέχω στηρίζοντας την προσπάθεια της νέας κεντρικής διοίκησης, θεωρώντας όμως ότι και η προσωπικότητα των μελών δίνει αξία και κύρος στο τοπικό συμβούλιο. Εκτιμώ ότι η πρόταση για τη συμμετοχή μου στο συμβούλιο ήρθε ως επιστέγασμα της πολυετούς προσφοράς μου ως εθελοντής, η οποία θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη για τη διοίκηση. Η συμπόρευση όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί ως 3 a priori αποδοχή των αποφάσεων διοικήσεων τομέων και κεντρικής διοίκησης, καθώς θεωρώ άδικο ότι μπορεί να εκληφθεί η διαφορετική άποψη ως υπονομευτική στάση. Έτσι, θίγομαι από τους υπαινιγμούς ότι είμαι διορισμένος στο ΔΣ ( από όπου αυτοί και αν προέρχονται), πολλώ δε μάλλον όταν δέχομαι προτροπές σαν διορισμένος να ακολουθήσω γραμμή ή να παραιτηθώ. Μέχρι σήμερα, αγωνίζομαι στον ιδιωτικό τομέα για την αξιοπρέπεια μου, μου είναι άγνωστες πρακτικές τοπικών κομματαρχών που δηλώνοντας την αφοσίωση τους στην Μεγάλη Αρχή με τρόπο εμφυλιοπολεμικό ζητούν όχι την απλή τοποθέτηση αλλά την υποταγή-ένταξη μου στα χαρακώματα.
2.Θλίβομαι και εξοργίζομαι καθώς συγκεκριμένοι κύκλοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση και την πρόσβαση που πιστεύουν ότι έχουν αποκτήσει στην κεντρική διοίκηση, καλλιεργούν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα πραγματοποιώντας ελέγχους εν είδη μυστικής αστυνομίας προσβάλλοντας έτσι το τμήμα αλλά και τα μέλη αυτού, προκαλούν μέλη του ΔΣ, προσπαθούν να χειραγωγήσουν αποφάσεις. Προς τιμήν του Περιφερειακού Συμβουλίου, όλες οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς αλλά δυστυχώς η μεγάλη προσπάθεια μας ως συμβούλιο για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων μέσω της εφαρμογή εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, ο οποίος θα κοινοποιείτο σε όλα τα μέλη και τους εθελοντές για την ισότιμη πληροφόρηση και αντιμετώπισή τους, σκόνταψε σε εσωτερικές γραφειοκρατίες. Θεωρώ χρέος μου να προστατεύω με όλες μου τις δυνάμεις την υπόληψη και την ακεραιότητα των στελεχών και των εθελοντών. Δεν συναινώ σε καμία περίπτωση για το όποιο παράπτωμα και αν είναι αυτό , σε επιβολή της όποιας τιμωρίας χωρίς την γνώση του κατηγορητηρίου και την κλήση σε απολογία. Με προσβάλει να μην ζητείται η τοποθέτηση του ΔΣ του τμήματος για την ενημέρωση των κεντρικών τομέων.
3.Προερχόμενος από το εθελοντικό κίνημα, θλίβομαι καθώς κάθε προσπάθεια αναγνώρισης και εκτίμησης της προσπάθειας του εθελοντή αλλά και των χορηγών που στηρίζουν αυτές τις δύσκολες εποχές έπεσε στο κενό, καθώς μάλλον υπήρχαν άλλες προτεραιότητες και σε υποβαλλόμενη πρότασή μας δεν λάβαμε ποτέ καμία γραπτή απάντηση, ούτε θετική ούτε αρνητική.
4.Θλίβομαι και εκφράζω την αντίθεσή μου με τον τρόπο απομάκρυνσης της εθελοντικής διοίκησης του τοπικού τμήματος Σαμαρειτών. Εξέφρασα και εκφράζω την πεποίθησή μου ότι τέτοιες μέθοδοι πρώτα εκθέτουν το περιφερειακό τμήμα και το σώμα, καθώς πρώτα πρέπει να δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις , ώστε να μην πλανάται τίποτα από καμία πλευρά. Εκτιμώ ότι η αντικατάσταση της ηγεσίας μπορούσε να γίνει πιο ομαλά, χωρίς την επιβολή εξοντωτικών ποινών. Επί της αρχής, τα πρόσωπα που προΐστανται σε ένα εθελοντικό σώμα δεν έχουν τόσο σημασία, αρκεί αυτά που ηγούνται να μπορούν να εμπνεύσουν τους εθελοντές, όπως και οι εθελοντές να βλέπουν ότι το συμβούλιο   τιμά αυτούς που   τους εκπαίδευσαν, τους ενέπνευσαν, και τους έφτιαξαν ομάδα. Γιατί καλώς -κακώς ο εθελοντής σε κάθε τμήμα γνωρίζει πρώτα τον ομαδάρχη του, μετά τον υπεύθυνο του τμήματος του και αγωνίζεται για αυτούς. Ποτέ δεν γνωρίζει και, με όλον το σεβασμό, δεν εμπνέεται από τον εκάστοτε αρχηγό Ελλάδος και την κεντρική διοίκηση. Επιτρέψτε μου το επιχείρημα ότι στο πόλεμο, την ώρα της μάχης πολεμάς για τον συμπολεμιστή σου και το λοχία σου , όχι για τον υπουργό άμυνας, δεν ξέρω πως αλλιώς να σας το θέσω καλοπροαίρετα για να σας κάνω κατανοητό το επιχείρημά μου. Μην βιαστείτε να αντικρούσετε με το επιχείρημα ότι πολεμάς πρώτα για την πατρίδα, γιατί εγώ σας μιλάω για την ένταση της στιγμής και την υπέρβαση της στιγμιαίας κούρασης, όπως το να χτυπάει το τηλέφωνο τη νύχτα και να σου ζητάει κάποιος να αφιερώσεις και αυτή την Κυριακή σε μία τοπική κάλυψη και να απαντάς θετικά με χαμόγελο . Όποιος υπήρξε μέλος εθελοντικής ομάδας μπορεί να καταλάβει τι εννοώ. Εκτός εάν υπάρχει συγκεκριμένο κατηγορητήριο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν μας έχει κοινοποιηθεί και το οποίο αναιρέσει τα προηγούμενα. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που αυτό υπάρχει, απορώ γιατί μέχρι σήμερα δεν κοινοποιήθηκε. Βλέπεται ότι ακόμα και τώρα κάποιοι άφησαν να πλανάται μία σκιά, και όχι μόνο στο τοπικό τμήμα αλλά πανελληνίως, σκιά που θεωρώ ότι πέφτει και σε εμάς που ασκούμε τη διοίκηση του περιφερειακού τμήματος.
5.Στην πολυετή μου παρουσία, γνώρισα σχεδόν όλους τους τύπους των εθελοντών. Είδα εθελοντές που φαινόταν ξεκάθαρα ότι ήρθαν να βοηθήσουν, αλλά είδα και άλλους που ήθελαν απλά να γεμίσουν το χρόνο τους, άλλους που το έκαναν ως ψυχοθεραπεία, άλλους που το έκαναν επειδή πίστεψαν ότι θα βοηθήσει το βιογραφικό τους. Ανεξαρτήτως του λόγου εγγραφής τους, κάποιοι αποχώρισαν για διαφόρους λόγους, αλλά όσοι έμειναν προσέφεραν πραγματικά και ψήλωσαν με τον αγώνα τους το κίνημα. Δεν βάζω αυτή την παράγραφο για να ευτελίσω την προσφορά κανενός, αλλά αντίθετα για να τονίσω ότι η εμπειρία μου έχει δείξει ότι όλοι είναι χρήσιμοι, όλοι έβαλαν ένα λιθαράκι. Πριν οδηγηθούμε σε κρίσεις και στην έκδοση πιστοποιητικών ερυθροσταυρίτικων φρονημάτων , και πριν φτάσουμε στο σημείο να κατηγορήσουμε εθελοντές ότι συμμετείχαν με ιδιοτελή κριτήρια, ας αξιολογήσουμε τη συνολική προσφορά τους. Καθώς όμως κάθε διοικητική απόφαση είναι σεβαστή, θεωρώ χρήσιμο οι εθελοντές να γνωρίζουν με την εγγραφή τους στο σώμα ή με έστω τωρινή κοινοποίηση εγκυκλίου αν επιτρέπεται ή όχι η συμμετοχή τους (και αν ναι από ποια θέση) σε άλλες οργανώσεις. Καθώς όμως όλοι πρέπει να αξιολογούνται, ζήτησα να ενημερωθώ (και δεν ενημερώθηκα) αν από τη συγκεκριμένη εθελοντική διοίκηση των Σαμαρειτών είχε ζητηθεί η επίτευξη στόχων που απέτυχαν για διαφόρους λόγους να εκπληρώσουν, ώστε να μπορέσω να κρίνω. Τέλος με ενδιαφέρον θα ανέμενα και την αξιολόγηση των αμοιβομένων στελεχών του τμήματος.
6.Θλίβομαι και εξοργίζομαι καθώς βλέπω ότι οι σιωπηρές προσπάθειες μας για εξεύρεση λύσης εκλαμβάνονται ως αδυναμία. Ως είθισται, όλες οι πλευρές λατρεύουν τον κρότο, το ακροατήριο διψά για άρτο και θέαμα. Σιωπηρές λέγοντας εννοώ τις ψύχραιμες προσεγγίσεις, αρχικά για διασταύρωση των όποιων καταγγελιών και την αποφυγή λεκτικών κορωνών για προστασία του κύρους του τμήματος. Οφείλω μέχρι την αντικατάστασή μου να αγωνιστώ για τη διασφάλιση του κύρους του τμήματος και της προσωπικής αξιοπρέπειας μου. Εγώ όπως και όλοι μας αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή θα αποχωρήσουμε, ενώ το τμήμα θα συνεχίσει να υπάρχει. Ας μην δηλητηριάσουμε τις σχέσεις του τμήματος και τη συνέχεια του με την τοπική κοινωνία και τους εθελοντές, ούτε να ναρκοθετήσουμε το μέλλον για κανέναν λόγο. Πόσο μάλλον να απομακρύνουμε και να απομονώσουμε όσους επιδιώκουν κάτι τέτοιο. Ίσως κάποιοι να μην καταλαβαίνουν, αλλά ίσως να κάνω εγώ λάθος που θεωρώ ότι τα μέλη ( από τη διοίκηση ως τα μέλη) μίας ανθρωπιστικής οργάνωσης οφείλουν να αποφεύγουν αγοραίους χαρακτηρισμούς που προσβάλλουν την κοινή προσπάθεια. Είναι θεωρώ δικό μας χρέος ως διοίκηση να είμαστε το υπόδειγμα που θα ζητούμε να παρακολουθήσουν και τα μέλη. Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν τεχνηέντως να με οδηγήσει σε αντιπαράθεση μαζί του, με ανυπόγραφες δημοσιεύσεις αλλά και ανυπόγραφες καταγγελίες που προσπαθούν να προκαλέσουν την αντίδραση μου.
7.Εξοργίζομαι να ακούω ένθεν κακείθεν ότι για τη διαμορφωθείσα κατάσταση ευθύνεται το περιφερειακό συμβούλιο, καθώς πρέπει να τονισθεί ακόμα μία φορά πώς ούτε εμείς πήραμε την απόφαση απομάκρυνσης της ηγεσίας των Σαμαρειτών, ούτε εμείς μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα των εθελοντών, ούτε εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε για μία σειρά άλλα θέματα καθημερινότητας.
Για τους παραπάνω λόγους παραχωρώ τη θέση μου σε όποιον κρίνεται από την κεντρική διοίκηση καταλληλότερος να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα.
Πίστευα ότι είναι άκαιρο να υποβάλλω την παραίτησή μου, καθώς θεώρησα χρέος λόγω της θέσης μου ως μέλος του ΔΣ να προσπαθήσω να ομαλοποιήσω την κατάσταση. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει διάθεση για λύση και για αυτό το λόγο αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης μου για τη μη αναστροφή του κλίματος καθώς και ότι δέχτηκα εξ' αρχής να συμμετέχω στη διοίκηση για άλλους λόγους από αυτούς που αντιμετώπισα, υποβάλλω την παραίτησή την οποία παρακαλώ να αποδεχτείτε.
Δεν με απασχολεί πώς θα ερμηνευτεί η παραίτησή μου από τους διαφόρους σχολιαστές, κριτικούς, επιτιμιτές κλπ. Τοποθετήθηκα για όλους αυτούς παραπάνω. Με απασχολεί να συνεχίζω να κοιτάω στα μάτια τους εθελοντές της ομάδας από την οποία ξεκίνησα, με την πικρία ότι προσπάθησα, συνεχίζοντας ακόμα και σήμερα να πιστεύω ότι δεν πολεμούμε «για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη».
Καλή δύναμη για το έργο σας.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Ραΐλης