Παρασκευή 3 Μαϊου 2024

Παράσταση σύγχρονου χορού “Χορόρα”(HORORA) στη Λάρισα

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

Όπως είπε ο Μ.Μπεζάρ « Ο χορός είναι μια από τις σπάνιες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπου ο άνθρωπος δίνεται ολόκληρος, σώμα, καρδιά και πνέυμα»
Η ιστορία του χορού, από τους παραδοσιακούς χορούς της Αφρικής, έως τους σύγχρονους χορούς των δυτικών πόλεων. HORORA1Μια συνάντηση από το εγώ στο εμείς. Οι άνθρωποι εκφράζουν με τη γλώσσα του σώματος τα αισθήματά τους και τη στάση ζωής τους. Ο χορός  ως ο παλαιότερος τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων του ανθρώπου και ως πρώτη μορφή τέχνης που εμφανίστηκε στον πλανήτη. Είναι μια πράξη κοινωνική,   παρέχει τον τρόπο να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, τη σημασία του να γνωρίζει τους άλλους  ενώ κάνει την αναγκαία σύνδεση του ατομικού χώρου με τον κοινωνικό. Ξεδιπλώνει την αλήθεια του δοκιμάζοντας την πίστη του στον εαυτό του και στους άλλους, να διεκδικήσει τη ζωή αυτοσχεδιάζοντας. Από την αρχή του είδους, οι άνθρωποι εκφραζόταν  με το χορό σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής τους. Τον πόλεμο, την ειρήνη, το γάμο, τη θλίψη, τη σπορά, το θερισμό.
Οι αρχαίοι έλληνες έδωσαν μεγάλη σημασία στην ύπαρξη αρμονίας και ισορροπίας μεταξύ σώματος και πνεύματος μέσω  του χορού.  Ο χορός λοιπόν  είναι ένα δυναμικό φαινόμενο της κοινωνικής ζωή. Είναι ένα πλήρες “σπορ”, είναι στοχασμός, είναι ένα μέσο ενδοσκοπικής και εξωσκοπικής γνώσης ταυτόχρονα.
 Η υγεία μιας κοινότητας αντικατοπτρίζεται στη σφαίρα της καλλιτεχνικής δραστηριότητας που η κοινωνία παράγει και από την οποία τροφοδοτείτε.  Η ανάγκη για δημιουργική έκφραση μέσω της τέχνης δεν είναι  προνόμιο λίγων και ταλαντούχων αλλά είναι έμφυτη ανάγκη όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από την ηλικία και τις ικανότητες τους. Η τέχνη μπορεί με μοναδικό τρόπο να κινητοποιήσει τα άτομα γιατί περιέχει εμπειρία και τους δίνει την ευκαιρία να εκφράσουν τη μοναδικότητά τους. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα αποτυπώνονται σε κινητικά μοτίβα των οποίων ο παλμός, η δυναμική και η αισθητική τους δεν χρήζουν λεκτική επεξήγηση και προσφέρουν κάθαρση μέσω της παγκοσμιότητας της γλώσσας του χορού.
HORORA2 Η τέχνη του χορού συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο τη μαγεία, αλλά και την τραγικότητα του ανθρώπινου είδους μέσα στους αιώνες ενώ ενδυναμώνει τον τρόπο ζωής μιας κοινωνίας.Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας η Θέραmove σε συνεργασία με την αντιδημαρχεία πολιτισμού και επιστημών δήμου Λαρισαίων, παρουσιάζει την παράσταση σύγχρονου χορού “Χορόρα”(HORORA) την Παρασκευή 22 μαίου 2015, ώρα 21:30 στο θέατρο Ουήλ.
Σε χορογραφίες Ηλία Μπαγεώργου, Τζιότζιου Ζωής, Γιώτας Κίτσιου και Ναταλίας Αποστολίδου.
Χορεύουν ΒαΪοπούλου Ελισάβετ, Δεδούση Ράνια, Δουζένη Έφη, Καζαζίδης Γιώργος, ΚαΪκλή Βεατρίκη, Καλλιμάνη Ναταλία, Καραφίλη Ελένη, Κιτσίδη Πολυτίμη, Κίτσιου Γιώτα, Κοσμάνου Ελένη, Μάγκου Αντωνία, Μητσιούλη Φρώσο, Πάκα Χριστίνα, Παντελής Αστέριος, Παπαδημητρίου Κλειώ, Παπακωνσταντίνου Χρήστος, Πουτσιάκα Εύη, Σαμαρά Δώρα, Σταμάτη Θεοδώρα, Τζιότζιου Ζωή, Τσέτσιλας Αστέριος, Τσουκαλάς Αλέξανδρος, Χαμπάκη Τάνια και τα παιδία Δημήτρης, Ελένη, Θωμάς, Λάζαρος, Λυδία, Μελίνα, Ναταλία.
Μουσικοί Evi Evan (κρουστά), Σαμπάνης Μιχάλης (σαξόφωνο), Τσέτσιλας Αστέριος (βιολί).
Μουσική επιμέλεια-Παραγωγή dj stivAstereo.
Κείμενα Ναταλία Καλλιμάνη.
Αφήγηση η ηθοποιός Δήμητρα Μπαράτση.
Φώτα ΚουΪμτζίδου Κλέλια.
Κοστούμια Ψύρρα Ελένη.
Σκηνοθεσία Ηλία Μπαγεώργος και Τζίοτζιου Ζωή.