Αβερώφειος Γεωργική Σχολή – Χρήστος Βίλλης

Θα πρέπει να σας πω ότι από το 1993 τα κτίρια της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής έχουν κριθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία και θα μπορούσε μέσα από διάφορα προγράμματα να γίνει συντήρηση ή αναπαλαίωση αυτών των κτιρίων.

H Αβερώφειος Σχολή Λάρισας είναι για τα αγροτικά πράγματα της πατρίδας μας ότι ο Παρθενώνας για τον πολιτισμό μας.
Υπήρξε το πρώτο Γεωπονικό πανεπιστήμιο της χώρας και στην Αβερώφειο αναφέρεται το έργο του Μ. Καραγάτση  “Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν”, τόση ήταν η αίγλη της. Ένας χώρος που ήταν σημείο αναφοράς για τους παλαιότερους Λαρισαίους. Όμως η αστυφιλία η βιομηχανική ανάπτυξη και η εγκατάλειψη της γεωργίας έφεραν σιγά-σιγά την υποβάθμιση της Αβερωφείου και την φθορά της. Τα καταπληκτικά κτίσματα της, όπως το κεντρικό κτίριο στο οποίο δεσπόζει το παλιό ρολόι που αποτελεί και έμβλημα της Σχολής, η παλιά βιβλιοθήκη με την επιβλητική σκάλα και τα άλλα κτίρια είχαν υποστεί σημαντικές φθορές από την εγκατάλειψη τους στο πέρασμα του χρόνου. Η εικόνα που παρουσίαζε η σχολή ήταν καταθλιπτική και η κατάρρευση των κτιρίων, που βρίσκονται σε μια έκταση σαράντα περίπου στρεμμάτων, ήταν θέμα χρόνου. Όμως η καρδιά της Αβερωφείου εξακολουθούσε να χτυπά. Η ανάγκη για τεχνίτες διάφορων ειδικοτήτων στους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας αλλά και η πετυχημένη, στο παρελθόν, λειτουργίας της στον χώρο της γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης ήταν οι αιτίες που η ιστορική αυτή σχολή, τελικά, διασώθηκε. Σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων διαμορφώθηκε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της σχολής.
Τελικά με το  Π.Δ.  92 /22.3.1990 η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας μετατράπηκε σε τεχνική επαγγελματική Σχολή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Στη Σχολή λειτούργησαν δυο ειδικότητες α)Τεχνιτών Αγροτικών Μηχανημάτων και β) Τεχνιτών Μελισσοκομίας. Η δεύτερη αυτή ειδικότητα λίγα χρόνια μετά αντικαταστάθηκε από την ειδικότητα των Τεχνιτών Ζωοτεχνίας. Η επαναλειτουργία της Σχολής, μετά την αποκατάσταση των φθορών στις κτιριακές της εγκαταστάσεις, αναβίωσε μια ενενηντάχρονη ιστορία και επανέφερε  την Αβερώφειο στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Λάρισας. Η κατάληξη αυτή ήταν η δικαίωση των ανθρώπων που πίστεψαν στην επαναλειτουργία της σχολής.
Έτσι φτάνουμε στον Ιούνιο του 1992 όταν, μετά από είκοσι τρία χρόνια, απονεμήθηκαν Πτυχία στους πρώτους 14 τεχνίτες αγροτικών μηχανημάτων. Τα τελευταία Πτυχία είχαν απονεμηθεί το 1969.
Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν άλματα προόδου τόσο στην αναπαλαίωση των κτιρίων όσο και στην υλικοτεχνική υποδομή των εκπαιδευτικών τμημάτων.
Το 1993, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, τα κτίρια της Αβερωφείου που περιβάλλονται απ’ το ομώνυμο δασάκι χαρακτηρίστηκαν ύστερα από εισήγηση της Σχολής ως “έργο τέχνης και ιστορικά διατηρητέα μνημεία”  μια και πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο αντιπροσωπευτικό δείγμα συγκροτήματος κτιρίων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και με ιδιαίτερα μορφολογικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως πολλά από τα κτίρια της σχολής είναι “δίδυμα”.
Το 1998, ξεκίνησαν εργασίες αναπαλαίωσης στα κτίρια :Διοικητήριο,  Βιβλιοθήκη και Εργαστήριο Ζωοτεχνίας και αποκτήθηκε σύγχρονο εποπτικό υλικό ενώ μπήκε σε υπολογιστή η διαχείριση της τροφικής εκμετάλλευσης των ζώων του Αγροκτήματος. Το 1999 μηχανοργανώνεται η ιστορικής σπουδαιότητας Βιβλιοθήκη της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής η οποία περιέχει μεγάλο αριθμό συγγραμμάτων Ελληνικών και κυρίως Ξενόγλωσσων γεωπονικού χαρακτήρα, τα περισσότερα του περασμένου αιώνα.
Το 2002 η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή  διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το περιοδικό «ΑΓΡΟΤΟΡΑΜΑ» το 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα άροσης.
Πρόκειται για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό με «όπλα» Γεωργικούς Ελκυστήρες και άροτρα όπου οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται όχι στην ταχύτητα αλλά στην ποιοτική άροση. Ένας διαγωνισμός που έχει γίνει πια θεσμός.
Έτσι σήμερα η ιστορική Αβερώφειος Γεωργική Σχολή  με λίγες αναπαλαιωμένες κτιριακές  εγκαταστάσεις αλλά με  αναβαθμισμένο  εκπαιδευτικό έργο, λειτουργεί με την επωνυμία «Αβερώφειο ΤΕΕ Λάρισας» με δυο ειδικότητες: Των αγροτικών μηχανημάτων και της ζωοτεχνίας, προσφέροντας διετή εκπαίδευση στους μαθητές της που προέρχονται από όλη την χώρα.
Διευθυντής της Αβερωφείου εδώ και μια τριετία είναι ο κ. Χρήστος Βίλλης, Είναι πτυχιούχος του τμήματος γεωργικών μηχανημάτων του ΤΕΙ Λάρισας και βρίσκεται στην Σχολή από το 1990, από την πρώτη μέρα που άρχισε η επαναλειτουργία της σαν Τεχνική Επαγγελματική Σχολή. Του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την Σχολή και μας εντυπωσίασε με την φιλοξενία του. Αν και βρισκόταν σε άδεια ήρθε στο γραφείο του, μας μίλησε για ότι του ζητήσαμε και μας ξενάγησε στους χώρους της Σχολής. Πριν ξεκινήσουμε την συνέντευξη οφείλουμε να του απευθύνουμε και δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί χάρη στην προθυμία και στις γνώσεις του γίνεται αυτό το αφιέρωμα στο “Αγροτικό και εκπαιδευτικό κόσμημα” της Λάρισας.
 -Κύριε Βίλλη, βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται κάτι ιδιαίτερο σε ότι αφορά την συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Αβερωφείου. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα κτίρια αυτά, από την φθορά του χρόνου;
-Οπωσδήποτε κινδυνεύουν αυτά τα κτίρια.  Θα πρέπει να σας πω ότι από το 1993 τα κτίρια της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής έχουν κριθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία και θα μπορούσε μέσα από διάφορα προγράμματα να γίνει συντήρηση ή αναπαλαίωση αυτών των κτιρίων. Η Λάρισα έχει να επιδείξει μόνο δυο τέτοια κτιριακά συγκροτήματα. Τον Μύλο του Παπά και την ιστορική Αβερώφειο Γεωργική Σχολή  Λάρισας. Πρέπει με κάποιο τρόπο να διασωθεί αυτή η κληρονομιά μας.
-Έχετε κάνει κάποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση;
-Έχουν γίνει προσπάθειες. Ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια έχω έλθει σε επαφή με διάφορους φορείς και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Λάρισας γιατί μπορεί να ενταχθεί η αναπαλαίωση των κτιρίων στο ΕΣΠΑ όπου τα χρήματα δίνονται από την Ε.Ε. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια προμελέτη για να ενταχθεί το έργο μέσα σ’ αυτό το πρόγραμμα. Μετά, την κύρια μελέτη θα την κάνει ο ανάδοχος του έργου.
-Ας πάμε στο εκπαιδευτικό μέρος. Το 2012 που η τεχνολογία τρέχει και τα πάντα είναι σχεδόν ψηφιακά τι μπορεί να προσφέρει μια αγροτική σχολή στα παιδιά της Ελληνικής περιφέρειας;
-Κατ’ αρχάς πρέπει να πω ότι η Αβερώφειος είναι οικότροφος σχολή. Φιλοξενούμε παιδιά από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Αυτό που μπορεί να προσφέρει σήμερα η Αβερώφειος είναι γνώσεις πάνω σε δυο ειδικότητες, των τεχνιτών γεωργικών μηχανημάτων και των τεχνιτών Ζωοτεχνίας. Οι απόφοιτοι και των δυο ειδικοτήτων μπορούν να δουλέψουν στον Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά κυρίως μπορούν να εργαστούν στις δικές τους αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μαθαίνοντας  να συντηρούν σωστά τα μηχανήματα των κτημάτων που οι ίδιοι εκμεταλλεύονται ή να μάθουν να εκτρέφουν σωστά τα ζώα τους. Και με το δεδομένο ότι μεγάλο μέρος της νεολαίας επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του και στην οικογενειακή περιουσία αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι γνώσεις για τα παιδιά αυτά.   
-Μου είπατε ότι υπάρχουν μόνο δυο τμήματα. Μήπως θα έπρεπε να προστεθούν και άλλα τμήματα στην σχολή;
-Θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες ειδικότητες με την προϋπόθεση όμως να εξοπλισθεί και να επανδρωθεί η Σχολή με υλικοτεχνική υποδομή και το απαραίτητο προσωπικό.
-Πόσα παιδιά φιλοξενεί σήμερα η Σχολή;
-Πέρσι είχαμε 55 μαθητές από τους οποίους οι 30 ήταν οικότροφοι. Φέτος υπολογίζουμε  να έχουμε 65-70 μαθητές.
-Αυτοί οι αριθμοί μου φαίνονται πολύ μικροί. Δεν επαρκούν οι χώροι ή υπάρχουν άλλοι λόγοι που δεν έχετε π.χ. 200 ή 300 μαθητές;
-Δυστυχώς δεν έχουμε περισσότερους γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους μαθητές. Ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια, αλλά και από φέτος ακόμη μια και δεν τελείωσαν ακόμη οι εγγραφές, να έχουμε περισσότερους μαθητές. Δυστυχώς όμως και οι υποδομές μας , όπως σας είπα και νωρίτερα, δεν μας επιτρέπουν να φιλοξενήσουμε πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών.
-Με βάση τα όσα ακούμε καθημερινά για την παιδεία δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι για αναβάθμιση της Σχολής. Συμφωνείτε;
-Πιστεύω ότι είναι άλλος ο ρόλος της Ανώτατης και της Τεχνολογικής εκπαίδευσης (των ΑΕΙ και ΤΕΙ) και άλλος ο ρόλος μιας Επαγγελματικής Σχολής όπως είναι η δική μας. Η Αβερώφειος απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε αγροτόπαιδα και είναι η μοναδική σχολή στην Ελλάδα που βγάζει αυτές τις δυο ειδικότητες. Θα πρέπει επίσης να προσθέσω ότι οι απόφοιτοι της Σχολής Τεχνιτών Γεωργικών Μηχανημάτων μπορούν να  ανοίξουν δικό τους συνεργείο επισκευής γεωργικών μηχανημάτων χωρίς άλλες εξετάσεις για την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Τους κατοχυρώνει το υπάρχον πτυχίο.
- Θεωρώ ότι η Σχολή δεν είναι τόσο γνωστή όσο θα έπρεπε . Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει η σχολή και τι το κράτος ώστε η Αβερώφειος να γίνει πιο γνωστή στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγροτόπαιδων.
-Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Η Αβερώφειος δεν είναι τόσο γνωστή όσο θα έπρεπε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, και αυτό κάνουμε, είναι το να στέλνουμε δελτία τύπου σε όλα τα  ΜΜΕ, σε Δήμους και Περιφέρειες ώστε να ενημερώσουν οι αρμόδιοι φορείς τον κόσμο. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλο τρόπο, δεν μπορούμε δηλαδή να φύγουμε από την Λάρισα και να πάμε στην Κρήτη ή στην Θράκη για παράδειγμα  και να κάνουμε ενημέρωση του κοινού. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε αλλά θα πρέπει και ο “:ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ” ο οργανισμός στον οποίο ανήκουμε να κάνει μια διαφημιστική καμπάνια ώστε να προσελκύσει περισσότερους μαθητές. Εκείνο όμως που προέχει είναι η επάνδρωση με προσωπικό τόσο διδακτικό όσο και υποστηρικτικό όπως φύλακες , καθαρίστριες ή σταβλίτες. Η σχολή εκτός από τα δυο τμήματα έχει και αγρόκτημα που εκτρέφει κάποια ζώα για την εκπαίδευση των μαθητών της.
-Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε στον κόσμο;
-Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι σε αυτή την περίοδο που διανύει σήμερα η χώρα μας, και η κρίση η οποία μας ταλανίζει, η στροφή προς το γεωργικό επάγγελμα πιστεύω ότι είναι απαραίτητη. Θα πρέπει οι γονείς οι οποίοι είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι να σκεφτούν τις δυνατότητες που παρέχει η Αβερώφειος για την σωστή αξιοποίηση της περιουσίας και την μείωση του κόστους παραγωγής μέσα από την γνώση που τους παρέχουμε. Ακόμη και οι νέες καλλιέργειες που θα τους προταθούν μπορεί να τους οδηγήσουν σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα.
-Σας ευχαριστώ κύριε Βίλλη
-Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για μια από τις ιστορικές Σχολές της χώρας αλλά και για το πολύτιμο έργο που παράγουν μέσα στην Αβερώφειο οι συνεργάτες μου.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΠΑΝΙΑΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗΣ
Μερικά από τα αναπαλαιωμένα κτίρια της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας που αποτελούν πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά μνημεία για την πόλη  μας. Ιδιαίτερη ομορφιά έχουν το κεντρικό κτίριο με το εμβληματικό ρολόι αλλά και το ηλιακό ρολόι που ξεχωρίζουν στον χώρο.


Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία αποτυπώνονται ολοκάθαρα στις παρακάτω εικόνες και δημιουργούν δυο ερωτηματικά. Είναι τόσο μεγάλη αδιαφορία των πολιτικών και των επικεφαλής των φορέων για την κληρονομιά της πόλης και που πάνε τα χρήματα από την δωρεά του εθνικού ευεργέτη Αβέρωφ που θα έπρεπε να πηγαίνουν στην Σχολή;  
 

Σχόλια  

 
0 #2 FOTIS VAKIRTZIDELIS 06-08-2012 01:39 Φίλε μου "κλανιάρη" τα μηχανήματα αντίκες δεν είναι εικόνα ντροπής. Η εγκατάλειψη τους όμως και η φθορά που δέχονται δεν είναι; Κάποιοι άλλοι να συνέλθουν και να σταματήσουν να καταστρέφουν ότι καλό έχει απομείνει σ' αυτή την πόλη.
και ας λέμε και καμιά αλήθεια, ας μην είμαστε όλοι κλανιάρηδες…
Παράθεση
 
 
0 #1 κλανιαρης 06-08-2012 01:27 η φωτό των μηχανημάτων αντίκες δεν είναι εικόνα ντροπής,σύνελθε .. Παράθεση
 

Προσθήκη σχόλιου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ... ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Video του μήνα

Η ΖΩΗ ΣΑΣ... Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ

must.video

Το 1o τηλεοπτικό spot του έντυπου must...

online

Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους

Στατιστικά

Μέλη : 1
Περιεχόμενο : 925
Σύνδεσμοι : 6
Αριθμός Επισκεπτών : 966858

Επιλογές

Τελευταία Αρθρα