Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ (Mέρος 1ο)

Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση ότι όταν τρως πολύ ζάχαρη θα αποκτήσεις διαβήτη ή ότι θα πρέπει να αποκλείσεις πολλά από τα αγαπημένα σου φαγητά όταν βρίσκεσαι σε δίαιτα για το διαβήτη!

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν ισχύει. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το θέμα διατροφή και διαβήτης. Πρόθεση μου είναι να διευκρινίσουμε τις αλήθειες από τους μύθους  γύρω από τη διατροφή και το διαβήτη.

 ΜΥΘΟΣ 1: Η πολύ ζάχαρη προκαλεί διαβήτη.
Η μεγάλη  κατανάλωση ζάχαρης δεν προκαλεί από μόνη της διαβήτη. Αντίθετα, όλα ξεκινάνε όταν ο οργανισμός (για κάποιο λόγο) δεν έχει την ικανότητα από μόνος του να μετατρέψει το φαγητό σε ενέργεια.
Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει όταν κάποιος έχει διαβήτη πρέπει να έχετε αυτό και μόνο στο μυαλό σας: Το σώμα ενός υγειές  ατόμου διασπά με κάποιες ιδιαίτερες  διαδικασίες, τις τροφές σε γλυκόζη , είναι μορφή ενέργειας απαραίτητη για τον οργανισμό. Το πάγκρεας με τη σειρά του εκκρίνει μια ορμόνη η λεγόμενη ινσουλίνη η οποία βοηθά τα κύτταρα του οργανισμού να χρησιμοποιήσουν τη  γλυκόζη.
diavhths1ΜΥΘΟΣ 2: Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να ξέρω για τη διατροφή ενός διαβητικού ατόμου!
Όταν κάποιος διαγνωσθεί με διαβήτη θα πρέπει να βάλει ένα πρόγραμμα στη διατροφή ή αλλιώς να σχεδιάσει τα γεύματά του. Η γενική αρχή είναι: Διαλέξτε τρόφιμα που θα συνδυάζονται με την καθημερινή σας δραστηριότητα και τα φάρμακα σας με στόχο να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου κοντά στα επιθυμητά. Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στον ήδη υπάρχων τρόπο διατροφή σας ; Πολύ πιθανόν αλλά η καινούργια διατροφή δεν αποτελείται από τόσο ακραίες αλλαγές όσο πιστεύετε!
ΜΥΘΟΣ 3: Οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες είναι απαγορευμένες στο διαβήτη.
Στη πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για το διαβήτη. Οι υδατάνθρακες είναι η βάση μιας μεσογειακή διατροφής και φυσικά η βάση της διατροφής των διαβητικών ατόμων.
Οι υδατάνθρακες επιδρούν σημαντικά στα επίπεδα σακχάρου του αίματος και για αυτό ο ιατρός σας συνήθως σας συμβουλεύει να ελέγχετε πόση ποσότητα υδατανθράκων τρώτε την ημέρα . Ωστόσο οι υδατάνθρακες περιέχουν επίσης σημαντικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, και φυτικές ίνες. Οπότε προσπαθήστε να τρώτε υδατάνθρακες που περιέχουν σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως ολικής αλέσεως δημητριακά, ψωμί και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες όπως φρούτα και λαχανικά. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας για να σας προτείνει τις καλύτερες επιλογές διατροφής για τον οργανισμό σας..
ΜΥΘΟΣ 4: Η πρωτεϊνούχες τροφές είναι καλύτερες επιλογές για το διαβήτη
Λόγω του ότι οι υδατάνθρακες επηρεάζουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να θεωρείται ότι τρώγοντας λιγότερο από αυτούς και περισσότερο από πρωτεϊνούχες τροφές είναι το καλύτερο! Ωστόσο μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνη μπορεί να σας οδηγήσει σε περεταίρω προβλήματα υγείας
Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα πρωτεϊνούχα τρόφιμα περιέχουν συνήθως αρκετή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οδηγεί σε καρδιαγγειακά προβλήματα.
Συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας για το πόση πρωτεΐνη θα πρέπει να προσλαμβάνεται!
ΜΥΘΟΣ 5: Μπορείτε να προσαρμόσετε την φαρμακευτική σας αγωγή για το διαβήτη για να ‘καλύψετε’  οτιδήποτε τρώτε!
Εάν κάνετε χρήση ινσουλίνη για να ελέγξετε το διαβήτη, μπορεί να μάθετε να εκπαιδευτείτε στο πώς να προσαρμόσετε την ποσότητα και το τύπο της ινσουλίνης που θα πρέπει να κάνετε για να ‘ταιριάξει’ με την ποσότητα και το είδος της διατροφής που καταναλώσατε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε όσο και ότι θέλετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και έπειτα να χρησιμοποιείστε την ινσουλίνη για σταθεροποιήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας! Επιπλέον, αν χρησιμοποιείται  φάρμακα, μην προσπαθήστε να προσαρμόσετε την δοσολογία τους με ους υδατάνθρακες που καταναλώνετε χωρίς την οδηγία του γιατρού ή διαιτολόγου σας!  


kouloulaΚουλούλα Ι. Βασιλική - Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
Εξειδίκευση  στα Καρδιαγγειακά Νοσήματα,
MSc Δημόσια Υγεία –Ποιότητα  Ασφάλεια Τροφίμων
Εξειδίκευση στην αθλητική διατροφή
www.diatrofikipedia.gr
Μονάδα αποκατάστασης ‘Physiatriki’
www.physiatriki.gr
email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.