Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πώς να ετοιμαστείτε ψυχολογικά για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής;

ΔΙΑΙΤΑ

To να ξεκινήσετε μια δίαιτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικό και απογοητευτικό εάν δεν έχετε ψυχολογικά και πνευματικά προετοιμαστεί για αυτήν σας την προσπάθεια.

Αντίθετα αν βρίσκεστε στο σωστό περιβάλλον μαζί με τους κατάλληλους ανθρώπους είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε μια διατροφή, γενικότερα ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και επιπλέον έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε  το στόχος σας.

 

 

ΒΗΜΑ 1o : ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ
Να είστε σε ετοιμότητα ότι θα έρθουν στιγμές αδυναμίας, αρνητικών σκέψεων και απογοήτευσης από την πρώτη κιόλας στιγμή της προσπάθειας σας. Πολλές είναι εκείνες οι στιγμές που μια δίαιτα αποτυγχάνει να ολοκληρωθεί γιατί το άτομο έχει αρνητική ψυχολογία και σκέψεις. Προσπαθήστε να έχετε έτοιμους τους τρόπους που θα πρέπει να διαχειριστείτε οι ίδιοι την αδυναμία αυτή της ψυχολογίας σας όσον αφορά τις τροφές και το πρόγραμμα διατροφής.
Πολλές φορές  προκύπτουν ειδικές περιστάσεις όπως γιορτές ή διακοπές ή ακόμα και την παρέα ενός φίλου  και θεωρείτε ότι επιτρεπτό στο να ενδώσετε σε διατροφικές παρεκτροπές. Ωστόσο θα πρέπει να είστε αρχικά ειλικρινής με τον εαυτό σας και να διευκρινίσετε εάν πραγματικά είναι ιδιαίτερη περίπτωση καινα πείτε το ναι στην παρασπονδία. Έπειτα, οι σπάνιες παρασπονδίες ή μία στο τόσο επιβράβευση του εαυτού  σας (1 φορά στο 15νθήμερο) με το αγαπημένο σας γεύμα, δεν θα αποτελέσει έναυσμα για διακοπή του προγράμματος διατροφή σας. Όταν όμως τα πράγματα γίνονται πιο συχνά όπως συχνές εξόδους για φαγητό μέσα στην εβδομάδα, συχνά επαγγελματικά δείπνα, ή  συχνά μεσημεριανά μεζεδάκια με φίλους και άλλα τέτοια συχνά  μικρά γεγονότα ,τότε μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό σαμποτάζ για  το πρόγραμμα διατροφής σας. Προσπαθήστε να επαναξιολογήστε μαζί με τον/τη διαιτολόγο σας πότε και πόσες φορές  θα πρέπει να ενδίδετε σε αυτές τι ιδιαίτερες περιστάσεις .
diaitapsyxologia2Χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση; Πολύ είναι εκείνοι που μετά από μια κουραστική και πιεστική ημέρα θεωρούν ότι αξίζουν ένα πλούσιο γεύμα (συνήθως έτοιμο ή τύπου fast food) ή ένα μεγάλο μπωλ από το αγαπημένο  τους παγωτό. Προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους εκτός του φαγητού για να επιβραβεύσετε ή να χαλαρώσετε τον εαυτό σας. Απολαύστε ένα ζεστό και χαλαρό μπάνιο ή πάτε για ψώνια  ή ακόμα κάντε μια ωραία συζήτηση με τον σύντροφο σας ή να ακούσετε μια χαλαρωτική μουσική ή  διαβάσετε ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Υπάρχουν πάρα πολύ ωραίοι τρόποι εκτός του φαγητού για να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας για την προσπάθεια που κάνει ή απλά για να τον χαλαρώσετε από τον απαιτητικό ρυθμό της ημέρας που πέρασε.
Προσπαθήστε να αποσυνδέσετε τα τρόφιμα με συγκεκριμένες καταστάσεις. Αναμφισβήτητα το φαγητό είναι μια ιεροτελεστία. Μπορεί να είναι  δύσκολο να αποφύγετε γλυκά ή αλμυρά σνακς  όταν αυτά τα έχετε συνδέσει συναισθηματικά με συγκεκριμένες καταστάσεις. (π.χ. απογευματινός καφές με ένα γλυκό ή ένα γλυκό μετά από μεσημεριανό οικογενειακό γεύμα).Προσπαθήστε συνειδητά ωστόσο να αποσυνδέσετε το φαγητό με συγκεκριμένες δικές συναισθηματικές σας καταστάσεις. Παίρνετε πάντα ποπ κρον  και κόκα κόλα στο σινεμά; Πίνετε συχνά παραπάνω από ένα ποτήρι κρασί σε κάποιο δείπνο; Μπορείτε να φανταστείτε ένα Κυριακάτικο πρωινό  χωρίς καφέ και ντόνατς; Προσπαθήστε όμως να καταλαβαίνετε πότε έχετε παρεκτραπεί ή έχετε φάει υπερβολικά  ή εάν έχετε καταναλώσει ανθυιιγεινές τροφές και ποτά. Προσπαθήστε να μειώσετε αυτές τις συσχετίσεις.
Αντιμετωπίστε την κακή διατροφή ως κακή και επιβλαβή συνήθεια παρά ως θερμίδες. Στην προσπάθεια σας είναι πιο πιθανόν να είστε πιστή στη δίαιτα περισσότερο εάν θεωρήσετε ότι αποφεύγετε  αρνητικές, κακές συνήθειες αντί για να νιώθετε ότι μειώνετε τι θερμίδες σας κάτι που δεν μπορείτε να δείτε. Καλό είναι να υπάρχει ένα συγκεκριμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής φτιαγμένο από διαιτολόγο για να ξέρετε πότε και τι τρώτε ακριβώς.
Αναζητήστε στήριξη. Η αλλαγή και η προσπάθεια είναι δύσκολη και απαιτεί επιμονή και υπομονή. Σαφώς δεν μπορείτε να είστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Αναζητήστε τη βοήθεια της οικογένειας σας και στους έμπιστους φίλους σας. Βασικό είναι να μιλήστε στο άτομο που θα προετοιμάζει και θα μαγειρεύει τα φαγητά σας για τους στόχους σας και να τον εκπαιδεύσετε με τις οδηγίες του /της διαιτολόγου ου σας έχουν δοθεί.
ΒΗΜΑ 2o : ΘΕΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
diaitapsyxologia1Θέστε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους και ανανεώστε κάθε τόσο.
Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν ένα διατροφικό πρόγραμμα με πολύ δύσκολους στόχους ή ακόμα μακροπροπρόθεσμους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απογοητεύονται πολύ νωρίς και τελικά να αποχωρούν από την προσπάθεια. Εάν θέλετε να είστε συνέχεια πιστοί στην διατροφή σας θέστε ρεαλιστικούς στόχους.Να έχετε στο μυαλό σας πάντα ότι το φυσιολογικό χάσιμο βάρους είναι 1 κιλό την εβδομάδα. Εάν θέλετε να χάσετε περισσότερο μάλλον θέλετε να θέσετε τον εαυτό σας στην πιθανότητα της αποτυχίας της προσπάθειας σας. Βάλτε μικρούς στόχους στο μυαλό σας όπως «Αυτήν την εβδομάδα θα τρώω σαλάτες καθημερινά!»  ή «Θα παραγγείλω μια σαλάτα αντί για πατάτες τηγανητές όταν θα βγω έξω αυτήν την εβδομάδα» είναι μια  καλή αρχή στην προσπάθεια σας  για σίγουρη επιτυχία!
ΒΗΜΑ 3: ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΣΑΣ
Δώστε προσοχή στο να δημιουργήσετε συγκεκριμένη συμπεριφορά. Είναι δύσκολο εάν εργάζεστε με αφηρημένους και ασαφής στόχους. Ωστόσο, θέτοντας συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να σας βοηθήσει  στην ενίσχυση της αποφασιστικότητας καθώς περνάει ο χρόνος.  Κάντε μια λίστα από συμπεριφορές που θέλετε να αλλάξετε σε σχέση με το φαγητό. Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές και μετά υλοποιήστε τις , μια κάθε φορά. Προσπαθήστε να εμείνετε να αλλάξετε μια συμπεριφορά μια εβδομάδα και μετά θέστε άλλη αλλαγή. Για παράδειγμα , κάτι σαν αυτό «Σήμερα, μετά τη δουλειά  αντί για να δω τηλεόραση θα πάω για 40 λεπτά περπάτημα» κρατήστε αυτήν την αλλαγή για μια εβδομάδα και την επόμενη εβδομάδα αυξήστε την ένταση της δραστηριότητας σας (60 λεπτά) .
Θεωρήστε τον εαυτός σας υπεύθυνο για αυτήν σας την προσπάθεια. Ακόμα και εάν πρέπει να είστε σκληρός με τον εαυτό σας , θα πρέπει να θεωρήσετε τον εαυτό σας υπεύθυνο για το πόσο σταθερός είναι στο στόχο του. Αυτό σας βοηθά στο κατανοήσετε ότι είστε οι μόνοι που έχετε τη δύναμη να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας. Αναγνωρίστε την αποτυχία σας σε ένα από τους στόχους σας. Καταγράψτε ένα διατροφικό ημερολόγιο. Καταγράψτε για ποιο λόγο παρεκκλίνατε από τον στόχο σας και κάντε μια αντικειμενική αυτοκριτική.
Καλή σας αρχή!


kouloulaΚουλούλα Ι. Βασιλική
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
Εξειδίκευση  στα Καρδιαγγειακά Νοσήματα,
MSc Δημόσια Υγεία –Ποιότητα  Ασφάλεια ΤροφίμωνΜονάδα αποκατάστασης ‘Physiatriki’ www.physiatriki.gr
23ης Οκτωβρίου 15, Τ.2410617090 Κ.6973303868, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.