Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ - "Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ"

19 Μαΐου 2017 - Εκδηλώσεις στη Θεσσαλία
Πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και μεταξύ αυτών περίπου 20.000 Έλληνες και Ελληνίδες ζουν με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα, παθήσεις που είναι γνωστές και ως Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ).
Η Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ "εορτάζεται" τη 19η Μαΐου κάθε έτους από οργανώσεις ασθενών από όλο τον κόσμο με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ΙΦΝΕ.
Για την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ 2017, η πανευρωπαϊκή οργάνωση ασθενών με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα, η European Federation of Crohn's and Colitis' Associations (EFCCA), μαζί με τα 31 μέλη της, μεταξύ αυτών και ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, και άλλες οργανώσεις ασθενών από όλο τον κόσμο ενώνουν τις προσπάθειές τους γύρω από την καμπάνια "Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ" προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό και να ανοίξει ο δρόμος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ.
Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, με την άδεια αρμόδιων τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών αρχών παγκοσμίως θα φωταγωγηθούν διάσημα ορόσημα/μνημεία/κτήρια με μωβ χρώμα (το χρώμα της Παγκόσμιας Ημέρας ΙΦΝΕ).
Στην Ελλάδα αρκετοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, έδωσαν την άδειά τους προκειμένου τη νύχτα της 19ης Μαΐου 2017 να φωταγωγηθούν με μωβ χρώμα διάσημα ορόσημα/μνημεία/κτήρια της περιοχής τους.
Στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας θα φωταγωγηθούν:
• Το κτήριο της Ιατρικής Σχολής στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα.
• Το άγαλμα του Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα στην Καρδίτσα.
• Η Κεντρική Γέφυρα στα Τρίκαλα.
Ταυτόχρονα κατά τις πρώτες ώρες της φωταγώγησης μέλη και φίλοι του συλλόγου και άλλοι εθελοντές θα συμμετέχουν σε υποστηρικτικές εκδηλώσεις μπροστά από τα φωταγωγημένα σημεία διανέμοντας στο κοινό ενημερωτικά φυλλάδια και παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα ΙΦΝΕ και την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτά.
Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας καλεί όλους όσους επιθυμούν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα άτομα με ΙΦΝΕ να φωτογραφηθούν με φόντο τα φωταγωγημένα σημεία και στη συνέχεια να δημοσιεύσουν τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κάτω από τα hashtag #unitedwestand2017 και #worldibdday2017), κάνοντας παράλληλα γνωστή την ιστορία αλλά και τις ομορφιές της χώρας μας σε όλο τον κόσμο.
Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ 2017, θα ολοκληρωθούν με ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Μαΐου, στις 11.00 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Ουήλ του Δήμου Λάρισας, Άνθιμου Γαζή 29, στη Λάρισα.
Εισηγητής στην εκδήλωση θα είναι ο Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Σπύρος Ποταμιάνος, με θέμα "Τι είναι τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου". Και ομιλητές η Επιμελήτρια Α' της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Μαρία Παπαλιάγκα, με θέμα "Ψυχιατρική υποστήριξη ατόμων με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου και οι επιπτώσεις αυτών", ο Ειδικευόμενος Γαστρεντερολόγος στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου, με θέμα "Εμβόλια και εγκυμοσύνη" και ο Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Σπύρος Ποταμιάνος, με θέμα "Φάρμακα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου - Αποτελεσματικότητα και παρενέργειες".
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις γίνονται με την υποστήριξη και συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικκέων.
Τέλος, στο πλαίσιο "εορτασμού" της Παγκόσμιας Ημέρας ΙΦΝΕ ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, παράλληλα με τη φωταγώγηση των διάσημων ορόσημων/μνημείων/κτηρίων και την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας, διοργανώνει επίσης εθελοντική αιμοδοσία σε πανελλαδικό επίπεδο για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που διατηρεί προκειμένου να καλύπτει τις συχνές ανάγκες των ατόμων με ΙΦΝΕ για αίμα.
Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, από τις 9.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ., στο "Τζάνειο" Γενικό Νοσοκομείο του Πειραιά, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών καθώς και σε κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών "Παναγία η Βοήθεια" που θα βρίσκεται το απόγευμα της συγκεκριμένης ημέρας, από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α' στην Πάτρα.
Ας σημειωθεί ότι όποιος εθελοντής αιμοδότης επιθυμεί να δώσει αίμα για τα άτομα με ΙΦΝΕ, μπορεί να το κάνει σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοδοσίας της χώρας και οποιαδήποτε ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δηλώσει ότι επιθυμεί η φιάλη να κατατεθεί στην τράπεζα αίματος του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας (κωδικός 11161) στο "Τζάνειο" Γενικό Νοσοκομείο του Πειραιά και στη συνέχεια να επικοινωνήσει με τον σύλλογο.