Το μενού της εβδομάδας

 

 

Το μενού της εβδομάδας
Κάθε εβδομάδα το must e-magazin ξεχωρίζει για σας συνταγές με κύριο μέλημα μας να είναι (σχετικά) εύκολες και οικονομικές.
Eπιλέξτε μια συνταγή, από αυτές που σας προτείνουμε, για κάθε μια μέρα της εβδομάδας και κάντε διαφορετικό το καθημερινό τραπέζι σας.
Διαλέξτε και… καλή όρεξη.


ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ
•4 μεγάλες μακριές και λεπτές μελιτζάνες
•4 χοντρά κολοκυθάκια
•4 πιπεριές Φλωρίνης
•1/3 κούπας λάδι
•1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
•400 γραμμ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
•1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
•1 κουταλάκι ζάχαρη
•1 κουταλιά ξίδι
•1/4 κούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο
•2 κουταλιές μαργαρίνη
•1/2 κιλού λαζάνια
•2 1/2 κούπας τριμμένη γλυκιά, μαλακιά κεφαλογραβιέρα
 αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λεπτές φέτες, πασπαλίστε τες με λίγο αλάτι και αφήστε τες να σταθούν μία ώρα. Ξεπλύνετέ τες με άφθονο νερό και στύψτε τες ελαφρά στις παλάμες σας, να φύγει η περίσσεια του νερού. Σκουπίστε τες καλά και τηγανίστε τες σε καυτό λάδι ώσπου να ροδίσουν. Ζεστάνετε το λάδι σε μία κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο 2'- 3', ώσπου να μαλακώσουν. Ρίξτε και ανακατέψτε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ξίδι και το βασιλικό, ανακατέψτε και σιγοβράστε τη σάλτσα περίπου 20', ώσπου να δέσει. Βάλτε σε μία κατσαρόλα αρκετό νερό, 1-2 κουταλιές λάδι και όταν αρχίσει να βράζει ρίξτε μέσα τα λαζάνια σε δύο δόσεις και βράστε τα σκεπασμένα 5', ώσπου να μαλακώσουν. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό, να κρυώσουν λίγο, ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε με τα χέρια, να τα στραγγίσετε και να τα ακουμπήσετε πάνω σε βαμβακερή πετσέτα, να στεγνώσουν. Αλείψτε με λίγη μαργαρίνη ένα πυρίμαχο ορθογώνιο σκεύος και πασπαλίστε το με μία κουταλιά φρυγανιά. Στρώστε μέσα τα λαζάνια. Αραδιάστε επάνω σε αυτά το 1/4 από τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πιπεριές, το 1/4 από τη σάλτσα και το 1/4 από το τυρί. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία 3 φορές ακόμη, τελειώνοντας με λαζάνια και τυρί. Ψήστε το φαγητό ακάλυπτο σε φούρνο 180 βαθμών Κελσίου, 50'. Αφήστε το να σταθεί 10? πριν το σερβίρετε, για να κόβεται όμορφα σε κομμάτια


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ
ΥΛΙΚΑ
•1 κοτόπουλο (1,5 κιλό περίπου), κομμένο σε μερίδες
•800γρ. μανιτάρια – 400γρ. κρεμμυδάκια ξερά ολόκληρα
•½ φλυτζάνι λάδι – 1 ποτήρι λευκό, ξηρό κρασί
•1 κιλό ώριμες ντομάτες ή 800γρ. ντοματάκια του κουτιού αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα
•300γρ. Φέτα
•Αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
ΕKΤΕΛΕΣΗ
Βουτήξτε τα κρεμμυδάκια σε νερό που βράζει κι αφήστε τα σταθούν 1-2 ώρες για να τα καθαρίσετε πιο εύκολα.
Βάλτε λάδι σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει και σωτάρετε μέσα σ’αυτό τα κρεμμύδια καθαρισμένα, λίγα-λίγα και αφού τα βγάλετε, στο ίδιο λάδι σωτάρετε τα μανιτάρια και βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα.
Σωτάρετε στο ίδιο λάδι τα κομμάτια του κοτόπουλου και όταν ροδίσουν προσθέστε το κρασί. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το κοτόπουλο για μισή περίπου ώρα, ρίχνοντας λίγο νερό αν χρειαστεί.
Προσθέστε σο κοτόπουλο τα ντοματάκια και τα κρεμμυδάκια και συνεχίστε το βράσιμο για 10 λεπτά και προσθέστε μανιτάρια.
Κατεβάστε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέστε τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ και το πιπέρι. Δοκιμάστε αν χρειάζεται αλάτι.
Βάλτε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και αφήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για μισή ώρα περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα του. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μπορείτε αντί για φρέσκα κρεμμυδάκια να χρησιμοποιήσετε καθαρισμένα, κατεψυγμένα.


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ
•2/3 κούπας μαργαρίνη
•1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένο
•1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
•1 κούπα ψιλοκομμένα μανιτάρια
•1 ψιλοκομμένο πράσο
•1 καρότο ζουλιέν
•1 μέτρια ντομάτα, χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους, σε κομματάκια
•1½ κούπας ρύζι Καρολίνα
•½ κούπας λευκό ξηρό κρασί
•3½ κούπας ζεστό ζωμό λαχανικών
•2/3 κούπας τριμμένη γλυκιά κεφαλογραβιέρα ή φυτικό τυρί
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα λιώστε τη μισή μαργαρίνη και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το πράσο, το καρότο και την ντομάτα, ώσπου να μαραθούν. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε το μαζί με τα σοταρισμένα λαχανικά. Ρίξτε το κρασί και ανακατέψτε επάνω σε δυνατή φωτιά 2' - 3', ώσπου να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώστε με φειδώ, προσέχοντας μήπως ο ζωμός που θα χρησιμοποιήσετε είναι ήδη αλμυρός. Προσθέστε το ζωμό λαχανικών λίγο λίγο, ανακατεύοντας και περιμένοντας να απορροφηθεί αυτός που προσθέσατε, πριν ρίξετε άλλο στην κατσαρόλα. Συνεχίστε τη διαδικασία, ώσπου το ρύζι να μαλακώσει εξωτερικά αλλά να κρατάει εσωτερικά. Θα χρειαστεί 20' περίπου. Κατεβάστε το ριζότο από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε την υπόλοιπη μαργαρίνη και το τυρί. Σερβίρετέ το ζεστό


ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ
ΥΛΙΚΑ
• 400 γρ. μακαρονάκι κοφτό
• 1 κιλό χταπόδι
• 2-3 κρεμμύδια
• 200 γρ. ελαιόλαδο
• 400 γρ. ντομάτες φρέσκες
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 1 ποτήρι κρασί λευκό
• αλάτι
• πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζετε το χταπόδι, το πλένετε, το στραγγίζετε και το βράζετε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό 20'.
2. Το βγάζετε από την κατσαρόλα, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομματάκια.
3. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε με λάδι.
4. Ξαναρίχνετε το χταπόδι και, μόλις ροδίσει, σβήνετε με το κρασί.
5. Προσθέτετε, κατόπιν, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες από το μύλο, τη δάφνη, την κανέλα, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το αλάτι και το πιπέρι.
6. Αφήνετε το χταπόδι να βράσει και να μείνει με αρκετή σάλτσα.
7. Βράζετε το μακαρονάκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζετε και τα σερβίρετε σε βαθιά πιατέλα.
8. Ρίχνετε από πάνω το χταπόδι με τη σάλτσα του (αφού αφαιρέσετε τη δάφνη και την κανέλα), ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.


ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ
ΥΛΙΚΑ
•4 πατάτες μέτριες, λίγο μακρόστενες, βιολογικής καλλιέργειας
• 4 φέτες μπέικον
•1 πιπεριά Φλωρίνης σε κομματάκια (από κονσέρβα)
•1 κτσ μαϊντανό ψιλοκομμένο
•100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
•αλατοπίπερο
•1 κτγ πάπρικα
•λίγο λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα (καλά πλυμένη) σε αλατισμένο νερό για 15΄. Θέλουμε να «κρατούν» στο πιρούνι. Τις αδειάζουμε σαν βάρκα και τις τοποθετούμε σε φωλιές από αλουμινόχαρτο. Τη σάρκα την πολτοποιούμε με το μπέικον, προσθέτουμε το λάδι και τα μπαχάρια. Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, αλλά κρατάμε λίγο, ελάχιστο, τυρί για από πάνω. Γεμίζουμε τις πατάτες και πασπαλίζουμε με το τυρί. Ψήνουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο για περίπου 20΄. Λίγο σκόρδο στο μείγμα εντείνει τη γεύση.


ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
ΥΛΙΚΑ

•3-4 πατάτες
•5 μέτρια κρεμμύδια
•5 μέτρια καρότα
•1 ματσάκι σέλινο
•800 γρ. ψάρι μπακαλιάρο
•ρύζι
•λάδι
•2 αυγά
•3 λεμόνια
•1 λίτρο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα λαχανικά και τελευταίο το σέλινο μέσα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο λάδι και τα βράζουμε. Βγάζουμε τα λαχανικά από την κατσαρόλα, προσθέτουμε στο ζουμί που έχει μείνει από τα λαχανικά, το ψάρι και βράζουμε 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Το ψάρι είναι έτοιμο όταν σκάσει στην ουρά. Βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε την ψαρόσουπα, ώστε να μη μείνουν λέπια. Ρίχνουμε πάλι την ψαρόσουπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ρύζι και σιγοβράζουμε. Χτυπάμε σ' ένα πιάτο τα αυγά και τα λεμόνια, προσθέτουμε 1 κουταλιά από τη σούπα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Το ρίχνουμε όλο μέσα στην ψαρόσουπα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.


ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ
ΥΛΙΚΑ
• 2 κιλά χοιρινό μπούτι
• 1/4 κιλού κεφαλοτύρι γλυκό, σε μακρόστενες φέτες
• μανιτάρια
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• κομματάκια λαχανικών (κολοκύθι, πιπεριές κλπ)
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 κουτ. ξύδι μπαλσάμικο και λάδι 1 φλυτζανάκι του καφέ
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη μουστάρδα
• 1 κουταλιά ρίγανη
λίγο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητήστε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο και να το κόψει σε μικρές μπουκίτσες.
Κόψτε τα λαχανικά και το τυρί σε κυβάκια. Προσθέστε όλα τα υλικά και τυλίξτε τα μαζί με το κρέας σε λαδόκολλά.
Ψήστε στους 180 βαθμούς για δύο ώρες περίπου.


 

ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ... ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Video του μήνα

Η ΖΩΗ ΣΑΣ... Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ

must.video

Το 1o τηλεοπτικό spot του έντυπου must...

online

Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους

Στατιστικά

Μέλη : 1
Περιεχόμενο : 828
Σύνδεσμοι : 6
Αριθμός Επισκεπτών : 890864

Επιλογές

Τελευταία Αρθρα